Kuvass on sini-vaaleanpunainen taivas pilvineen sekä teksti Itsemääräämisoikeus sukupuoleen Kuuluu kaikille sekä Setan ja Trasekin logot

Kuuluu kaikille on kampanja itsemääräämisoikeuden puolesta


Tänään osana TransHelsinki-viikkoa julkaistaan Kuuluu kaikille -kampanja, joka on Setan ja Trasekin kampanja itsemääräämisoikeuteen perustuvan translain ja sukupuoltaan korjaavien hyvän hoidon ja tuen puolesta.
Kampanja tavoitteena on, että Suomeen säädetään maailman paras, itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki. Kampanja tuo esiin millaisia myönteisiä muutoksia translain kokonaisuudistus toisi sukupuoltaan korjaavien elämään.
Translaissa olevien ihmisoikeusloukkausten tilalle halutaan vapaus päättää itse sukupuolestaan ja kehostaan. Nykyinen voimassa oleva translaki vaatii sukupuoltaan virallisiin papereihin korjaavalta lisääntymiskyvyttömyyttä, 18 vuoden ikää ja lääketieteellistä prosessia.
– Sukupuolen juridisen vahvistamisen tulee Suomessakin perustua omaan ilmoitukseen, kuten Tanskassa, Norjassa, Maltalla ja Argentiinassa. Olisi tärkeää erottaa toisistaan juridinen prosessi ja lääketieteelliset hoidot toisistaan, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.
– Translain uudistaminen on välttämätöntä ihmisoikeuksien toteutumiselle Suomessa. Itsemääräämisoikeus sukupuoleen kuuluu jokaiselle, sanoo Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki.

Translain pitkä tie

Järjestöt ovat ajaneet translain kokonaisuudistusta pitkään. Viime hallituskaudella uudistus vaikuttikin etenevän oikeaan suuntaan, mutta lopulta sosiaali- ja terveysministeriö ei tuonut käsittelyyn translain kokonaisuudistusta. Translakiin on tehty tällä hallituskaudella vain pakollinen tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämä muutos naimattomuusvaatimuksen poistamisesta.
Seta ja Trasek eivät hyväksy tilannetta, jossa ihmisoikeuksien polkemista jatketaan eikä translaissa olevia ihmisoikeusloukkauksia korjata.
– Kokonaisuudistus voitaisiin kirjata hallituksen perus- ja ihmisoikeustoimintaojelmaan, järjestöt ehdottavat.

Kampanja kuuluu kaikille

Kuuluu kaikille -kampanja lanseerataan TransHelsinki-viikolla Trans Act now! Translaki nyt! -seminaarissa, jossa pohditaan keinoja edistää translain kokonaisuudistusta yhtenä rintamana.
Seminaarissa puhuu myös Norjan Amnestyn asiantuntija Patricia Katee sekä järjestöjen edustajat. Kampanja kutsuu kaikkia mukaan levittämään tietoa kokonaisuudistuksen tarpeesta sekä kertomaan omia tarinoita positiivisista muutoksista, joita translain korjaaminen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi toisi omaan tai läheisten elämään.