Translain uudistus etenisi poliittisen tahdon voimalla


Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo olevansa valmis viemään translain muuttamista eteenpäin heti, jos asiassa löytyy yhteinen poliittinen tahto. Translain uudistamista valmisteltiin jo edellisellä hallituskaudella työryhmässä, jossa olivat mukana myös Trasek ja Seta. Translain uudistamista ei kuitenkaan viety silloin eteenpäin. Saarikon mukaan ”nykyiselläkin [hallituksella] on eriäviä mielipiteitä”.

Kansanedustaja Silvia Modigin (vas) vuonna 2016 tekemä lakialoite pelkän sterilisaatiovaatimuksen poistamiseksi on vireillä edelleen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, mutta sitä ei ole nostettu käsittelyyn. Valiokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd) kertoo, että lakialoite voi mennä eteenpäin, jos enemmistö 17-jäsenisestä valiokunnasta niin haluaa. Lakialoitteen on allekirjoittanut 85 kansanedustajaa, joista valiokunnassa istuu kahdeksan. Allekirjoittajia on kaikista muista hallituspuolueista paitsi sinisistä.

Translain kokonaisuudistus tarvitaan, jotta ihmisoikeudet toteutuvat Suomessa. Uudistuksen tulee Kuuluu kaikille -translakikampanjan mukaan perustua yksilön itsemääräämisoikeuteen. Laista tulee siis purkaa kytkös juridisen sukupuolen vahvistamisen ja lääketieteellisen prosessin välillä. Lisäksi laissa oleva 18 vuoden ikäraja tulee poistaa ja mahdollistaa sukupuolen juridinen korjaaminen myös transnuorille. Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus sukupuolen vahvistamisen ehtona rikkoo räikeästi ihmisoikeuksia ja itsemääräämisoikeutta ja oikeutta yksityisyyteen ja perheeseen.

Lännen Media uutisoi lauantaina raskaana olevasta suomalaisesta miesparista. Pari on kohdannut ongelmia esimerkiksi terveydenhoitojärjestelmän osalta, silä se ei tunnista miehen henkilötunnusta tilanteessa, jossa hän on raskaana. Pääsy omiin terveystietoihin on mahdoton. Myös Kelan tukien osalta on ollut epäselvyyttä.

Kelan etuusjohtaja Anne Neimala uskoo, ettei tukien järjestäminen ole mahdotonta, vaikka äitiystukien saamisen edellytykset eivät miehen kohdalla täytykään.

– Olen varma, että hänen asiansa saadaan järjestettyä. Minusta hänelle kuuluu äitiyspäiväraha. Nyt pitää katsoa, miten tämä pystytään parhaiten hoitamaan. Täytyy selvittää, pystytäänkö asia hoitamaan tulkinnalla, siitä huolimatta, että laissa lukee nainen, Neimala kertoo julkisuudessa.

Miesparin tulo julkisuuteen on tärkeä osoitus, miten pareja kohdellaan hedelmöityshoitojen saamisessa translain sterilisaatiovaatimukseen vedoten. Laki estää konkreettiseti transihmisiä saamasta omia biologisia lapsia. Mutta kuten miesparin kohdalla tapahtui, hedelmällisyys voi palata, jos taukoa hormonikorvausterapiassa pidetään.