Ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestöt mukana vaatimassa translain uudistusta


Uutista päivitetty 21.3. klo 15.00 sitoutuneiden määrällä

Translakikampanjan taustalla olevat Seta ja Trasek lähestyivät maaliskuussa vaikuttajia ja kansalaisjärjestöjä ja kutsuivat näitä mukaan kampanjoimaan itsemääräämisoikeuteen perustuvan translain puolesta. Nyt jo 24 ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestöä on lähtenyt tukemaan Kuuluu kaikille -translakikampanjaa. Kampanjan tavoitteisiin ovat sitoutuneet muun muassa monet nuoriso- ja opiskelijajärjestöt. Kattava tukijoiden lista on katsottavissa Tuemme kampanjaa -sivulla.

Kampanja vaatii kasvaneiden hartioiden voimalla translakia, joka kunnioittaa ihmisoikeuksia, kehollista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta. Kampanjan tavoitteena on translaki, jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen:

  • perustuu omalle ilmoitukselle lääketieteellisen prosessin sijaan
  • ei vaadi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä
  • on mahdollista myös alle 18-vuotiaille.

Pelkkä räikeimmän ihmisoikeusloukkauksen – sterilisaatiovaatimuksen – poistaminen tai lain nimen muuttaminen eivät yksistään riitä. Juridisen sukupuolen korjaaminen tulee perustua omaan ilmoitukseen eikä edellytyksenä tule olla psykiatrista diagnoosia tai sitä, että henkilö todistaa olevansa steriili tai muuten lisääntymiskyvytön.

Kutsu on avoin!

Seta ja Trasek ovat iloisia kampanjaa kohtaan syntyneestä kiinnostuksesta. Kutsu liittyä mukaan translakikampanjaan on voimassa ja järjestöt odottavatkin uusia liittolaisia tulevan myös erilaisten moninaisuuskysymysten kanssa työskentelevistä järjestöistä kuin ammattiliitoistakin.

”Translain kokonaisuudistuksen vaatiminen kuuluu kaikille organisaatioille, joiden toiminnassa ja toiminnan kohteena on myös transihmisiä. Translain ihmisoikeusongelmat koskettavat myös lapsia ja nuoria kuin kaikenikäisiä ihmisiä yhteiskunnan jokaisella tasolla. Transsukupuolinen voi olla myös vammainen, rodullistettu, maahanmuuttaja, homo tai saamelainen. Erityisesti Lapsi- ja perheorganisaatiot ovat isossa roolissa, kun lähdemme keskustelemaan translain ikärajasta ja hoitojärjestelmän parantamisesta”, sanoo Trasekin puheenjohtaja Panda Eriksson.

Mukaan tulevat järjestöt saavat muun muassa säännöllisesti tietoa translakiin liittyvästä vaikuttamistyöstä, mahdollisuuden lähteä mukaan yhteisiin kannanottoihin ja kampanjamateriaalia levitettäväksi omassa toiminnassaan ja vaikuttamistyössään. Perehdytystilaisuus kampanjan tavoitteista järjestetään kaikille mukana oleville tahoille ja kampanjasta kiinnostuneille alustavasti touko-kesäkuussa.

Lisätietoa:
Eliisa Alatalo
tiedottaja / kampanjakoordinaattori
Seta ry
tiedottaja@seta.fi
050 572 3259