Ruotsi alkaa maksaa korvauksia pakkosteriloiduille


Ruotsi on päättänyt ensimmäisenä valtiona maailmassa maksaa korvausta vuosien 1972–2013 aikana sukupuoltaan korjanneille ihmisille, joiden juridisen sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä oli lisääntymiskyvyttömyys. Korvaus on keskimäärin 22 500 euroa ja siihen on oikeutettu arviolta 600–700 henkiöä. Korvauksia voi hakea toukokuusta 2018 alkaen aina toukokuuhun 2020 saakka.

Pakkosterilisaatio poistui Ruotsin translaista ensin oikeuden päätöksellä ja sen jälkeen varsinaisella lakimuutoksella. Tammikuusta 2014 translakiin liittyneet pakkosterilisaatiot ovat olleet kiellettyjä. Ruotsin valtio on katsonut sterilisaatiovaatimuksen rikkovan Ruotsin perustuslakia ja Euroopan ihmisoikeussopimusta. Ruotsi on maksanut korvauksia ja pyytänyt anteeksi myös muista ryhmiltä, joita on pakkosterilioitu.

Ruotsin hlbti-järjestö RFSL iloitsi päätöksestä ja muistutti, että rahallisen korvauksen lisäksi tarvitaan myös vastaavanlainen anteeksipyyntö ja sovitus kuin muiltakin pakkosteriloiduilta ihmisryhmiltä.

”Toivomme, että Ruotsin valtio järjestää seremonian, jossa kunnollinen anteeksipyyntö voidaan esittää. Vasta sen jälkeen voimme jättää tämän todella synkän ajanjakson Ruotsin historiassa taaksemme”, sanoo RFSL:n puheenjohtaja Magnus Kolsjö järjestön tiedotteessa.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa sterilisaatiovaatimus on vielä voimassa. Suomen translaki vaatii sukupuoltaan korjaavalta todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä tai että hänet on muutoin steriloitu.

Ranneliike: Ruotsin valtiopäivät päätti: pakkosteriloidut transsukupuoliset saavat valtiolta korvauksia