Kuvassa on sateenkaaren värinen puhekupla, jossa on sisällä kansainvälinen yhdenvertaisuuden tunnus =-merkki.

Valtuutetut kannanotossaan: Translaki uudistettava vastaamaan perus-ja ihmisoikeuksia


Tasa-arvovaltuutettu, lapsiasiavaltuutettu ja yhdenvertaisuusvaltuutettu katsovat yhteisessä kannanotossaan, että Suomen nykyinen translaki rikkoo sukupuoltaan korjaavien henkilöiden oikeuksia. Valtuutettujen kannanotto on merkittävä ja lisää painetta translain kokonaisuudistukseen Kuuluu kaikille -kampanjan tavoitteiden mukaisesti.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara sanoo kannanotossa, että mikäli juridisen sukupuolen vahvistaminen eli oikean sukupuolimerkinnän saaminen järjestelmiin viivästyy tai estyy kokonaan, joutuu henkilö syrjinnälle alttiiksi. ”Sujuva sukupuolen vahvistaminen tukee sukupuolivähemmistöihin kuuluvien hyvinvointia”, hän toteaa.

Lapsiaisianvaltuutettu Tuomas Kurttila taas toteaa, että viranomaisten pitäisi tukea nuoren identiteettiä, ei vetää mattoa alta. ”Sukupuolen juridista vahvistamista tulisi helpottaa ja tehdä se mahdolliseksi tietyin edellytyksin myös alaikäisille. Lapsen hyvinvointia tukee myös, että häntä kutsuttaisiin toivomallaan nimellä”, Kurttila sanoo.

”Nykyjärjestelmässä juridinen sukupuoli eli henkilötunnus on tarpeettomasti sidottu hoitojärjestelmän portinvartijarooliin”, toteaa taas yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä. ”Sukupuolen korjaushoidot tulee erottaa sukupuolen juridisesta vahvistamisesta ja vaatimus transsukupuolisuusdiagnoosista poistaa henkilötunnuksen muuttamisen ehdoista.”