YK:n itsenäinen lhbti-asiantuntija vaatii itsemääräämisoikeutta sukupuoleen kaiken ikäisille


YK:n lhbti-asiantuntijan ensimmäinen sukupuoli-identiteettiä koskeva raportti YK:n yleiskokoukselle julkaistiin. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt iloitsevat vahvasta ja selkeästä kannanotosta.

YK:n itsenäinen seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen kohdistuvan väkivallan ja syrjinnän asiantuntija Victor Madrigal-Borloz julkaisi ensimmäisen YK:n yleiskokoukselle suunnatun sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumiseen keskittyvän raportin. Kansainväliset sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen järjestöt ottivat raportin lämmöllä vastaan ja kiittelivät erityisesti järjestöjen kuulemisesta ja raportin läpi paistavasta sukupuolen moninaisuutta kunnioittavasta lähestymistavasta.

Raportissa kehotetaan jäsenvaltioita luopumaan sukupuolivähemmistöjen patologisoimisesta IDC11-luokituksen mukaisesti ja kunnioittamaan ja tunnustamaan kaikenikäisten moninaiset sukupuoli-identiteetit. Asiantuntijan mukaan lapsilla tulisi olla myös oikeus korjata juridista sukupuoltaan.

Asiantuntija kehottaa valtioita täyttämään velvollisuutensa sekä sukupuolen juridisen vahvistamisen että sukupuolta vahvistavien hoitojen osalta ilman ihmisoikeuksien vastaisia ehtoja, kuten lääketieteellistä diagnoosia, pakollisia hormoni- tai leikkaushoitoja, sterilisaatiota tai avioeroa. Sukupuolen juridinen korjaaminen tulisi perustua itsemääräämisoikeuteen, olla saavutettava, luottamuksellinen ja yksinkertainen hallinnollinen prosessi, jossa myös tunnistetaan ei-binääriset identiteetit ja jossa tarjotaan useampia vaihtoehtoja kuin vain nainen tai mies.

YK:n itsenäisen lhbti-asiantuntijan raportti on tärkeä työkalu myös Suomelle sukupuolivähemmistöön kuuluvien ihmisten oikeuksien ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Suomen tulee ihmisoikeuksiin sitoutuneena valtiona huomioida lhbti-asiantuntijan suositukset sukupuolen oikeudellisesta vahvistamisesta.

Erityisen tärkeitä ovat suositus sukupuolivähemmistöön kuuluvien lasten sukupuoli-identiteetin tunnustamisesta ja sukupuolen moninaisuuden depatologisoinnista ICD-11:n mukaisesti.

”Näitä kaikkia asioita sateenkaarijärjestöt ovat pitäneet viimeisten vuosien aikana esillä. Toivomme, että erityisesti sosiaali- ja terveysministeriössä luetaan raportti huolella läpi ja tehdään suunnitelma, miten suositukset toimeenpannaan Suomessa”, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo sanoo.

YK:n itsenäisen lhbti-asiantuntijan tehtävänä on raportoida ihmisoikeusneuvostolle ihmisoikeusloukkauksista, tehdä suosituksia valtioille lainsäädännöstä ja muista toimista sekä tukea lhbt-ihmisoikeuspuolustajia.

Lue lisää

Raportti: Protection against violence and discrimination based on sexual orientation and gender identity
Ihmisoikeusjärjestöjen tiedote: Welcoming the new report by the UN independent expoert on SOGI